Plankbord diy

PLANKBORD DIY Det är många som frågat hur jag byggt vårat plankbord och därför tänkte jag visa er hur jag gick till väga i en plankbord DIY steg för steg-…...
"

Start Reading

2021-05-09
by emelie

PLANKBORD DIY

Det är många som frågat hur jag byggt vårat plankbord och därför tänkte jag visa er hur jag gick till väga i en plankbord DIY steg för steg- guide.

vidaXL Bordsben 2 st O-ram 70x72 cm

1) BORDSBEN

Jag började med att beställa rejäla bordsben från vidaXL, storlek 70×72 cm. Ni hittar dem här. Först köpte jag ett par från Ikea, bockbenen LERBERG, men det visade sig att det blev för ostabilt. Dessa från VidaXL var mycket mer robusta och rejäla vilket gjorde bordet mycket mer stabilt.

Bänkskivor från Bauhaus

2) BÄNKSKIVA

Jag köpte 2 st bänkskivor från Byggmax, ni hittar dem här. Bänkskivorna är i furu och är 60 cm på bredden, 240 cm i längd och 2,8 cm tjocklek. Jag ville ha ett stort bord, därför behöll jag längden på bänkskivorna så att bordet skulle förbli 240 cm. Däremot så kapade jag dem litegrann för att den totala bredden på bordet skulle bli lite mindre. Jag kapade dem så att bredden på bordet blev 90 cm sammanlagt med de båda bänkskivorna liggandes bredvid varandra. Jag sparade nån centimeter emellan skivorna för att få ett litet mellanrum mellan dem.

Panellack Nordsjö Original Panellack Matt Vit

3) VITLASERA BÄNKSKIVORNA

Jag började med att slipa alla sidor på bordsskivorna med en hand-slipmaskin. Sedan använde jag en avrundningsfräs för att göra alla kanter och hörn lite rundade.

Jag ville ha en ljus färg på bordskivorna för att matcha vårat vitlaserade ekgolv. Därför köpte jag en matt, vit panellack som jag strök bordsskivorna 2 gånger med. Jag använde mig av panellack från Nordsjö, som finns att köpa här.

Hålplatta från Bauhaus

4) HÅLPLATTOR FÖR ATT FÄSTA IHOP BÄNKSKIVORNA

Jag köpte 2 st hålplattor från Bauhaus för att använda till att sätta ihop de 2 bänkskivorna. Ni hittar dem här. Jag la bänkskivorna bredvid varandra med någon centimeters mellanrum, sedan skruvade jag fast hålplattorna i bänkskivorna för att få ett stabilt bord.

Skiss i Photoshop på plankbord DIY

5) IHOPSÄTTNING AV PLANKBORD

Sedan skruvade jag fast bordsbenen med skruvdragare i bänkskivorna, jag gjorde en liten skiss i Photoshop lite snabbt för att förklara och visa er lite bättre hur jag gjorde. Jag satte även på lite lim när jag satte bordsbenen på plats för att få det extra stabilt.

Plankbord DIY

 

6)PLANKBORD DIY KLART!

Vi är så nöjda med vårt plankbord! Hoppas att ni fick nytta av denna DIY steg för steg- guide.

Om man knör ihop sig lite så kan man faktiskt få plats 12 personer runt bordet. Dessutom är det inte så brett så bordet tar inte så mycket plats på bredden. Bordet är väldigt lätt, vilket gör det enkelt att lyfta och det är smidigt ifall man vill flytta runt det litegrann.

Stolarna är från Ikea, ni hittar dem här. Det smidiga med dessa stolarna är att de är så enkla och nätta, det gör att man kan få plats med många fler stolar kring bordet än om vi hade haft några bredare. De ser inte så bekväma ut, men de är skönare än man tror. Jag har även lagt en tunn sittdyna i botten och sedan en fårfällsdyna över, dels för att göra stolarna lite mjukare att sitta på men även för att det ser så mysigt ut också!

Kram Emelie

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pick your next post

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik